Op donderdag 7 januari start een nieuwe Puppy & Basiscursus. Er is nog plaats!

Waarom doet mijn hond dat?

Gepubliceerd op 17 maart 2020 om 17:59

Een beknopte, ingekorte, simpele uitleg over..

Waarom doet mijn hond dat...
Iets wat hondeneigenaren zich meerdere keren per dag afvragen! "Waarom doet mijn hond dat?" 

Ook ik heb me dit de afgelopen jaren zo vaak afgevraagd.. Waarom, hoezo, de ene keer wel de andere keer niet, ik snap het niet, wat doe ik fout, waarom doet hij dat nou, hij wil me irriteren, hij is boos, hij heeft bananen in zijn oren, hij weet het echt wel hoor.. en ga zo maar door. 
Toen ik begon met mijn opleiding kreeg ik mijn eerste AHA moment op het moment dat ik dat besefte.

Honden alleen dingen doen als het ze iets opbrengt 

Dat is natuurlijk een heel breed begrip, maar wanneer je, ja dat beseft zijn dingen ineens een stuk makkelijker te plaatsen. 
Dus gaat je hond braaf op commando zitten omdat jij dat vraagt? Sorry to burst your bubble.. maar nee. 
Het zitten is aangeleerd gedrag doordat het hem iets opleverde op het moment dat hij zijn kont naar beneden doet als jij zit brult. Je zult zien, wanneer je het gedrag niet meer consequent beloont, het gedrag zal aan afnemen. 
Dit geldt eigenlijk voor elk commando en ieder gedrag wat je hebt aangeleerd of hebt omgebogen. 
De ene hond is daar dan wat makkelijker en toegeeflijker in dan, de ander. Wat dan weer te maken heeft met: 

De motivatie van je hond

De motivatie van een hond verschilt bij iedere hond. De een is te porren voor ieder kruimeltje wat je in je jaszak hebt zitten, de ander doet alleen zijn best voor verse worst, weer een ander is gek op balletjes of een stok. Probeer te achterhalen van de motivatie van jou hond is en bedenk wel dat dit ook in iedere situatie kan verschillen. 
Als een Beagle moet kiezen tussen het volgen van een spoor of naar jou toe komen voor een brokje is de motivatie van zijn instincten vele malen groter. 
Terwijl hij op het losloop veld met 7 andere honden misschien binnen een halve seconde aan je voet zit als je met een blokje kaas zwaait. 

De motivatie van een hond kan van ontzettend veel factoren afhangen, ras, instinct, omgeving, genetisch, verhouding baas maar ook van de zogenoemde stress emmer, humeur, lichamelijke toestand, leeftijd en eerdere ervaringen. 

Ongewenst gedrag

Veel van het ongewenst gedrag wat honden laten zien is voor een hond heel natuurlijk gedrag. 
Wat niet wil zeggen dat we dan alles maar "okay" moeten vinden, we kunnen heel veel gedrag ombuigen door ervoor te zorgen dat het gewenste gedrag de hond meer oplevert dan het ongewenste gedrag, 
Maar om dat te doen moeten we wel duidelijk en consequent zijn en blijven. 
Heb duidelijk voor ogen wat je niet wil zien en wat je aan wil bieden aan de hond om in plaats van dat gedrag. Iets afleren door middel van NEE te zeggen of ze te straffen is niet eerlijk tegenover de hond. 
Hij laat het gedrag niet zien om je te tergen, maar omdat het hem een fijn gevoel oplevert. 

Wanneer je niet wil dat je hond aan je schoenen knaagt, maar je laat ze wel in de kamer slingeren en geeft geen andere kauw mogelijkheden zal de hond dit gedrag toch blijven vertonen. 
Wat je wel kan doen? Je schoenen netjes opbergen zodat hij er geen toegang tot heeft en je hond belonen met een lekker kauwsnack of speeltje. 

Belangrijk is

Om een hond iets aan te leren of om gedrag te kunnen veranderen moet je dus inzicht krijgen in de motivatie van je hond. Daarnaast is het handig te beseffen wat natuurlijk gedrag is (dan wel niet ras specifiek). 
Zorg ervoor dat het maken van de juiste keus (dus het gewenste gedrag laten zien) de hond meer oplevert dan het ongewenste gedrag te laten zien. 
Wees creatief, varieer met je beloning zodat je je hond blijft verassen en blijf regelmatig trainen.   


Loop je ergens tegen aan met je hond, neem dan vooral contact op! Ik help jullie graag op weg. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.