Op donderdag 7 januari start een nieuwe Puppy & Basiscursus. Er is nog plaats!

Coping mechanisme van de hond

Gepubliceerd op 5 mei 2020 om 13:16

Socialisatie

Daarmee bedoel ik hoe je hond met nieuwe prikkels, (stimuli) om gaat, heeft met diverse factoren te maken. Ik behandel er in dit artikel 3. 
De meest bekende factor is socialisatie. 

Socialisatie is heel belangrijk, door je pup in de periode van ongeveer 7 tot 12 weken aan veel stimuli bloot te stellen, leert de hond dat hij niet overal iets mee hoeft. 
Het is bewezen dat honden die tijdens deze periode niet of nauwelijks gesocialiseerd zijn, later moeilijker met nieuwe situaties om kunnen gaan en de kans op probleemgedrag is groter. 

Maar wat is socialisatie nou precies. 
Met 'je pup socialiseren' bedoelen we dat we de hond op een beheerste en gecontroleerde manier laten kennis maken met nieuwe en vaak spannende prikkels.
Dit kan een wandeling over de markt zijn, het passeren van automatische schuifdeuren, maar ook een stofzuiger, ventilator, paraplu, een baby, oudere dame etc etc. 
Tijdens deze kennismaking ervaart je hond stress, er wordt cortisol aangemaakt in de bijnieren. 
Cortisol is net zoals adrenaline een stresshormoon en zorgt ervoor dat het lichaam zich klaar maakt voor actie. (alert, vluchten, vechten) Het verschil tussen beide is dat adrenaline zorgt voor een acute actie en cortisol zorgt ervoor dat je alert kan blijven voor een langere periode . 
Je begrijpt dat dit hormoon dan ook langer actief blijft in het lichaam en daarom is het zo verschrikkelijk belangrijk om pups (maar ook volwassen honden) na het ervaren van een spannende situatie voldoende rust te gunnen om bij te komen en het te verwerken. Ik noem dit het legen van de stress emmer. 

Wanneer een hond te lang in overleving stand blijft hangen, dus geen kans krijgt om de emmer te legen kan dat erg schadelijk zijn zowel psychisch als fysiek.
Wil je meer weten over cortisol, verwijs ik je graag door naar Google. 

Genetische aanleg

Minder bekend is, dat de genetische aanleg ook een factor is in hoe een hond met spannende situaties om gaat. 
Nu de hype van de adoptiehond uit het buitenland zijn hoogtepunt bijna bereikt heeft merken we meer dan ooit dat deze doorgegeven instincten wel degelijk van belang zijn. 
(Leef)omgeving moederhond, voeding moederhond, stress tijdens de dracht, genen vaderhond.. het kan allemaal een rol spelen in het coping mechanisme van je hond. 
Wanneer je dan ook nog het openstaande "socialisatie luik" tussen de 7 en de 12 weken mist, dan is het logisch dat deze honden zich ontzettend overweldigd voelen in onze drukke maatschappij en vaak (niet altijd) toch wel serieuze (gedrags)problemen ontwikkelen zonder de juiste begeleiding. 
Er is geen algemene werkwijze, wat voor de ene hond werkt kan voor de andere juist averechts werken. 

Fysieke en psychische toestand

Is je hond oud, wellicht hoort, ruikt of ziet hij niet meer zo goed. Heeft hij pijn, kan zich niet meer zo goed voortbewegen of is ziek. Ook dit is een factor die het coping mechanisme kan beïnvloeden
We hadden het net al even over de stress emmer. Soms reageert je hond in een bekende situatie ineens abnormaal.
Dit kan te maken hebben met de stress emmer. Het kan namelijk zijn dat je hond vooraf al spannende dingen heeft meegemaakt en nog niet de kans heeft gehad om het te verwerken. Wanneer je spannende situatie op enge prikkel en opwindende ontmoeting stapelt kan het zo maar zijn dat bij de volgende stimulus de emmer vol is en je hond gedrag laat zien wat je niet gewend bent. 
Denk aan uitvallen, rijden, markeren, zichzelf likken of krabben, sloop gedrag etc. 

Op zichzelf  zijn dit gedragingen die natuurlijk voorkomen in de gedragssystemen van honden. Het is dan ook niet altijd even makkelijk te signaleren of de hond gewoon markeert of dat het een uitwerking is van stress. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.