Op donderdag 7 januari start een nieuwe Puppy & Basiscursus. Er is nog plaats!

Learning Shouldn't hurt

Gepubliceerd op 4 juli 2020 om 07:24

Enkele dagen geleden verscheen er op mijn Facebook tijdlijn een bericht van een collega hondentrainer.
Hij bood sliplijnen te koop aan, EUR 25,99 per stuk. Ik schrok hiervan, want ik dacht dat deze collega ook een dwangvrije trainer was.
Tegen beter weten in reageerde ik op zijn post met de vraag of hij dit serieus meende, tja natuurlijk wist ik het antwoord wel en direct erna verwijderde ik mijn connectie met hem.

Tegen beter weten in, maar toch..

Het was natuurlijk een afwachtende zaak tot de eerste reacties verschenen op mijn opmerking.
Het was de beste manier om een hond te trainen! Kortzinnige mensen zoals ik zitten ook overal en ik moest me er maar niet mee bemoeien als het me niet zinde.
En dan moet ik echt op mijn tong bijten, want ja ik ben nu professioneel bezig en kan me dan niet buiten mijn boekje gedragen op social media. Maar pfoe, wat is dat soms moeilijk zeg.
Door mijn moeder heb ik normen en waarden mee gekregen, waaronder dat je moet opkomen voor degene die dat zelf niet kunnen. Maar ook dat wanneer je onrecht, mishandeling of diefstal opmerkt je dan niet je hoofd in het zand stopt maar actie onderneemt.
In mijn ogen is het gebruik van een slipketting, slip halsband, wurglijn, stroomband, hoofdhalsters onaanvaardbaar. En als je het dan hebt over het gebruik tijdens iets aanleren, dan voelt dat eigenlijk nog slechter aan.

Evolutie enzo

En ja ik weet dat " vroeger" iedereen die dingen gebruikte. Toen was het "normaal" om je hond iets af te dwingen.
Gelukkig zijn we als mensen geëvolueerd, tenminste de meeste dan.
Instructeurs en trainers die een gedegen opleiding hebben gevolgd en zich ieder jaar netjes bijscholen hebben een schat aan kennis gekregen waardoor het werken met zulke aversieve hulpmiddelen niet nodig is. (Op de ene, uitzonderlijke uitzondering na dan.. gewoon om het gezegd te hebben).
Sterker nog, het effect ervan en elke positieve uitkomst is wetenschappelijk weerlegt.
Trainen met correcties is vele malen minder effectief dan trainen met beloningen.
Tja, en natuurlijk krijg je een hond zo ver om door middel van correcties en fysieke dwang om ongewenst gedrag " af te leren"
Als je elke keer gewurgd wordt op het moment dat je volgens je baas in een te hoog tempo loopt (wat overigens wel de natuurlijke gang is van het dier.. just saying) dan is het logisch dat je dan maar wat gaat slenteren en goed in de gaten houd wat de persoon naast je doet en wil.
En dat mensen zichzelf graag zien als leider van hun hond, dat begrijp ik ook. Eigenlijk juich ik dat ook aan want honden hebben ook leiding nodig. Ze hebben structuur nodig, grenzen en wij hebben hun welzijn in onze handen.
Wij bepalen wanneer en wat ze eten, hoeveel ze eten, hoe lang de tijd ze ervoor krijgen.. We bepalen wanneer ze zich mogen ontlasten, wanneer ze mogen spelen, waar ze slapen en op wat voor een bed ze slapen.
Wat we vaak vergeten is dat bij dit soort leiderschap nog een belangrijke taak komt..
Het zorgen voor veiligheid en bescherming.. Sinds wanneer hoort daar pijn & angst bij?
Ik zou hier nog pagina's langer over door kunnen gaan. Maar ik denk (hoop) dat mijn punt duidelijk is. 

Call to action

Traint jou trainer met een slipketting? Hoofdhalster? Of fysieke correcties?
Voel diegene eens aan de tand. Vraag om uitleg, weerleg het antwoord en ga alsjeblieft opzoek naar een trainer die zich wel heeft ontwikkeld en die je kan helpen om de band tussen jou en je hond weer sterkt kan maken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.