Op donderdag 7 januari start een nieuwe Puppy & Basiscursus. Er is nog plaats!

De hond uit het buitenland (deel 1)

Gepubliceerd op 12 augustus 2020 om 13:06

Wist je dat Wonder, onze hond uit Roemenië één van mijn drijfveren is? Hij is de reden waarom ik  geïnteresseerd ben in honden gedrag. Zoals vele liepen wij ook tegen gedragsuitdagingen aan en gaven de 'normale' trainingsvormen niet het gewenste resultaat. Op een hondenschool in een groep les volgen was al helemaal een no go en we merkten dat deze instructeurs vaak ook niet zo goed wisten wat ze eigenlijk met ons aan moesten. 
Toch was het pas enkele jaren later toen Mylo in mijn leven kwam dat ik echt de beslissing nam om er iets mee te gaan doen. Maar Wonder heeft wel zijn pootafdrukjes in mijn hart achter gelaten en voor honden zoals hij hoop ik uiteindelijk veel te kunnen betekenen. 

 

buitenlandse hond Wonder, hondenschool KynoCoach Claire

Wanneer spreken we over een 'buitenlandse' hond

Tijdens de lesdag op 19 juli met Suze Steenbergen was dit een vraag die gesteld werd. 
Wat definieert een Buitenlandse hond, want hoewel we met deze term eigenlijk de geadopteerde zwerfhond uit een ander land bedoelen zijn alle honden die over de grens komen buitenlandse honden. 
Dus ook die kostbare pups met stamboom die uit een warm nest komen. 

Helden & Handelaars 

Uiteindelijk is de naam om het even en gaat het vooral om het type hond. De vaak onherleidbare mixjes die uit een benauwde situatie gehaald worden om bijvoorbeeld in Nederland bij een liefdevol gezin geplaatst te worden en op die manier een beter leven krijgen. 
Dat is de insteek en dat is een prachtig streven. Deze stichtingen worden over het algemeen opgesteld door ongelooflijke dierenliefhebbers, helden die alles op alles zetten om deze dieren te redden. 
Bijna al hun hebben en houden steken ze in hun missie en dat verdient ongelooflijk veel respect. 
Helaas zijn er ook ontzettend veel mensen die om andere redenen deze honden willen "redden". 
Bij hun gaat het dan meer om het verhandelen en inkomsten genereren. Maar daar kom ik later nog op terug. 

Liefde vs Kennis

Het probleem waar ik als honden 'professional' in spé tegen aan loop is het gebrek aan kennis, voorlichting en nazorg. En nee, dit is geen veroordeling of wijzend vingertje naar al deze instellingen en mensen. Juist het omgekeerde, want één van mijn missies is juist het ter sprake brengen van en een oplossing zoeken voor. 
Ik wil die kennis graag delen en die voorlichting en nazorg geven zodat deze honden en hun nieuwe gezin elkaar op een goede, veilige manier leren kennen en kunnen genieten van hun leven samen. 

Want hoe je het ook wend of keert, deze honden die geboren zijn in een compleet ander milieu hebben vaak ook een andere genetische aanleg gekregen door generaties van hun voorouders. 
Je kan je voorstellen dat het moeten overleven, vechten voor je bestaan, angst voor mensen, hongersnood, angst bij dracht, stressvolle bevalling allemaal hun littekens achter laten en uiteindelijk worden dit soort dingen ook genetisch doorgegeven. 
Het verhuizen naar een ander land met een milieu wat bijna haaks staat op het milieu wat hun kennen zorgt voor verwarring en angst en vergt ontzettend veel aanpassing. 

Haastige spoed 

Wat we vooral zien in onze consulten is dat we veel te snel gaan voor deze honden. Wat ook begrijpelijk is want bij ons is socialiseren een term die centraal staat als we het hebben over honden. Ze moeten het leren....
Wat we vaak vergeten is dat er een aantal voorwaarden zitten aan het leren. 
1) een individu die bang is, kan niet leren
2) een individu die veel stress ervaart, kan niet leren
3) wanneer er teveel tegelijkertijd aangeboden wordt kan een individu niet leren. 
4) het leerproces kan overstemd worden door hormonen, lichamelijk en geestelijke condities en pijn.

Lieve mensen, we willen te snel. Een hond is binnen een weekje niet gewend aan jou, jullie gezin, het huishouden en de omgeving. Dit kost tijd, veel meer tijd en die tijd kan ook nog eens sterk per hond verschillen.  

Agressie problemen

We zien ook dat bijna al deze honden  agressie problemen ontwikkelen. Ze vallen uit aan de lijn, snappen naar andere honden, dieren, kinderen en volwassenen. Soms nippen of bijten ze ook echt door. 
Dit kan in een vlot tempo escaleren tot alle nare gevolgen van dien. Toch is het, als je erbij stil staat allemaal heel logisch en goed te herleiden. 
Wat we als eerste nooit moeten vergeten is dat agressie (dus blaffen, grommen en bijten) normaal honden gedrag is. Het is communicatie.
Gegeven dat een hond bijna nooit direct over gaat tot bijten en er altijd eerdere (subtiele) signalen zijn afgegeven waar niet of niet voldoende op gereageerd is.
Maar ook dit kan verschillen per hond en wordt ook bepaald door gemoedstoestand, lichamelijk en geestelijke conditie, hormonen, emotie en voorheen opgedane ervaringen. Iedere situatie is dus uniek en er zal nooit een standaard oplossing zijn maar altijd moeten gekeken worden naar de hond en de omgevingsfactoren. 

In deel twee

* Vertel ik je over hoe je een goede stichting van een stichting met andere motieven kan onderscheiden en wijs ik je op enkele stichtingen waarvan ik zeker weet dat ze aan alle eisen voldoen. 

* Ga ik in op de uitspraak "onze asiels zitten al vol genoeg, dus laat ze maar daar"

* Geef ik je een aantal handvatten en tips 

* En introduceer ik mijn nieuwe programma speciaal voor stichtingen, geïnteresseerde en eigenaren. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.