Op donderdag 7 januari start een nieuwe Puppy & Basiscursus. Er is nog plaats!

Een stukje bewustwording

Gepubliceerd op 6 december 2020 om 19:45

Ik ben op dit moment druk bezig met het maken van de theorie les die bij de puppy cursus hoort. 
Toch wil ik deze theorie les ook open zetten voor mensen die graag nog twijfelen of KynoCoach Claire wat voor hen is, of die gewoon wat meer informatie willen over honden. 
In dit bericht wil ik graag een klein stukje met je delen. 

Een stukje uit het theorieboek welke je ontvangt na het bijwonen van de theorieles van KynoCoach Claire 

JE PUP KOMT THUIS

Laten we eerst vooropstellen; een pup opvoeden is niet eenvoudig! Het is geen appeltje, eitje en ook niet in drie weken verlof gedaan.
Het is aftasten en ontdekken, wie ben jij? wie ben ik? wie zijn wij samen? Hoe communiceer jij en hoe maak ik jou duidelijk wat ik graag wil.
Je pup moet ook zijn weg vinden, ver van zijn veilige plekje. Weg is de geur van zijn moeder, weg zijn de steunende en troostende piepjes en blafjes van zijn broertjes en zusjes en voor het eerst is hij alleen. 

Vol trots leggen wij, de kersverse baasjes de pup op zijn nieuw gekochte kussen welke meestal heel vreemd ruikt voor zo’n diertje. Net zoals het scala aan speelgoed knuffels die zeker wel leuk zijn, maar ook spannend.
Welkom in de mensenwereld puppy, nu is het aanpassen geblazen. 

Dat klinkt heel hard, maar helaas is het zo. Meestal duwen we binnen het uur dat de pup arriveert de eerst nee al over onze lippen. Nee, dat is niet voor jou. Nee, pas op! Uh uh. En ga zo maar door.
We verwachten eigenlijk dat de pup direct begint met het leren van onze regels en we zeggen dan vooral wat hij niet mag, ipv wat hij wel mag.
We gaan vaak vanaf het eerste moment veel en veel te snel. 

Wij mensen hunkeren naar die hechte band tussen hond en baas. Logisch want ik besef heel goed dat die band één van de mooiste ervaringen is die je kan hebben.
Maar het opbouwen van die band kost tijd. Bij de ene hond gaat het sneller dan bij de andere en natuurlijk ligt het ook aan overige factoren.
Samen leuke dingen doen zoals spelen, rennen en zoeken. Dat hoofd daar hoog in de lucht, waar die stem vandaan komt, die je altijd net voor een leuk spel of lekker brokje hoord.
Lekker dutten in de armen van je nieuwe mens. Samen avonturen beleven, vertrouwen krijgen in die armen en benen die met je meegaan, je beschermen, je lekkere voertjes aanbieden en affectie geven. 

Je kan je voorstellen hoe verwarrend het is als die stem ineens heel hard tegen je gaat schreeuwen en dat hoofd met die ogen je boos en strak aankijken. Pfoe dat is bedreigend hoor.
En die handen die je het ene moment liefkozend aaien je ineens pijn toedienen.
Hoe kan je die dan vertrouwen? 

Er is (gelukkig) heel veel beweging in de onderzoeken naar honden gedrag. Veel hele slimme mensen zijn daarin geïnteresseerd en er ontstaan nieuwe inzichten waardoor die slimme mensen nieuwe trainingsmethodes  ontwikkelen. Methodes waarin correcties toedienen achterhaald zijn en hondenwelzijn voorop staan.
Want wat de wetenschap ons de afgelopen jaren heeft laten zien is dat aversieve trainingswijze meer afbreuk doen aan onze hond dan we ooit hebben kunnen denken. 

Dus ik hoop dat wanneer je op je pad iemand tegenkomt die tegen je zegt, belonen is onzin je moet je hond laten ziet wie de baas is. Je nog eens terug denkt aan deze les en je naar je handen kijkt en je jezelf afvraagt of zij affectie en bescherming toe dienen… of pijn.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.