Op donderdag 7 januari start een nieuwe Puppy & Basiscursus. Er is nog plaats!

De dominante pup

Gepubliceerd op 14 december 2020 om 22:54

Mijn pup is echt ontzettend dominant. Als hij zijn zin niet krijgt begin hij te grommen, happen, fixeren en laatst heeft hij me gewoon gebeten. Ja dat pik ik dus echt niet, ik heb hem goed in zijn nekvel gepakt en even laten zien wie de baas is. 
Nou, volgens mij deed het hem allemaal niet zoveel want hij stond gewoon te kwispelen en en leek wel te lachen met zijn bek zo open. Hier ga ik echt heel veel problemen mee krijgen als ik alleen met belonen aan de gang ga. Sommige dingen kunnen gewoon niet positief. 

Communicatie

Vanaf het moment dat je pup voldoende controle heeft over zijn spieren, gaat hij zijn lichaam inzetten tijdens de communicatie in sociale vorm. Dat houdt in met alles en iedereen waarmee hij sociaal contact heeft. Er komt geen gebruiksaanwijzing bij je pup, het is dus van belang om je pup goed te gaan observeren zodat je gaat leren begrijpen wat je pup met bepaalde signalen bedoeld. 
Want net zoals bij mensen, kunnen daar ook kleine verschillen in zitten. 

Daarnaast is het fijn als je wat basis kennis bezit over de verschillende stress signalen die een hond kan laten zien en kalmerende signalen die hij af kan geven als reactie op een spannende prikkel/situatie. 
Het boek van Turid Rugaas "kalmerende signalen" is een aanrader. Maar ook het boek "Welkom Puppy" van Joke Monteny en "een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans" van Sam Turner zijn hele goede aanvullingen. 

De signalen ladder 

Natuurlijk is het ook heel belangrijk om naar de context te kijken. Als je hond net gegeten heeft en zijn bek af likt is het waarschijnlijk dat het daarmee te maken heeft. Of als het buiten 30 graden is en je hond hijgt tijdens de wandeling is dat ook erg logisch. Maar wanneer het gedrag niet gewoon is voor de situatie kan het zeker een teken zijn van stress. (vanwege plaatsgebrek staan niet alle gedragingen erop, zoals markeren, rijden, ogen dichtknijpen, lachen, fiddle about) 
De signalenladder komt uit het boek Welkom Puppy en gebruik ik vaak in mijn lessen. 

Het missen van signalen

Zoals je kunt zien zitten er best veel gedragingen/signalen tussen het gapen en de uiteindelijk beet. 
Iedere hond is uniek en het wil ook niet zeggen dat iedere hond al die signalen laat zien alvorens hij omhoog schiet op de ladder. 
Eerdere leerprocessen, ervaringen, mate van de stress emmer etc, hebben elk ook hun invloed. 
Daardoor kan het zijn dat de hond eerder de ladder opschiet dan verwacht. 
Het is dus van belang dat je de signalen van jou hond leert oppikken. Observeer je hond goed en doe er je voordeel mee. Hieronder nog een afbeelding waarop duidelijk te zien is hoe gedrag van 0 naar 10 kan escaleren. Ook deze ladder komt uit het boek Welkom Puppy

Dominant? Nee niet begrepen

Dat een hond dominante handelingen kan inzetten om te communiceren zal ik nooit ontkennen. 
Maar in de meeste gevallen is er vooral sprake van miscommunicatie. Deze miscommunicaties komen vooral door gebrek aan (moderne, wetenschappelijk onderbouwde) kennis, het missen van essentiële signalen en niet juiste begeleiding van eigenaren. 
Daarnaast hebben zeker ook omgevingsfactoren en genetische bepalingen invloed. Een pup uit een nest van een goede fokker vs. een pup uit een geïmporteerd broodfok nest maakt wel degelijk verschil. 

Ik vind het mijn verantwoordelijkheid (en niet alleen de mijne maar ook die van mijn collega's) om jullie hondeneigenaren hierin te begeleiden en voor te lichten. 

Er is nog veel meer over lichaamstaal, stress signalen, kalmerende signalen en communicatie te schrijven. En dat zal ik in de toekomst ook zeker nog gaan doen. Ik leer iedere week weer bij en zal deze kennis met jullie blijven delen. 

Bron: Welkom Puppy Joke Monteny


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.