Op donderdag 7 januari start een nieuwe Puppy & Basiscursus. Er is nog plaats!

Mijn Trainingsmethode

Net zoals heel veel vak collega's ben ik begonnen met mijn opleidingen uit liefde en passie voor honden. 
Voordat ik startte, had ik al heel veel onderzoek naar verschillende trainingsmethodes gedaan. Monique Bladder, Grisha Steward, Jolein van Weperen maar ook Marleen van Baal en Emily Larlham, Chiraq Patel en Sue Sternberg zijn enkele van mijn voorbeelden. Hun websites, blogs, boeken en YouTube kanalen hebben mijn ogen geopend en me laten inzien dat er zoveel meer te behalen valt op het gebied van (honden)training wanneer je kijkt naar het individu wat je voor je hebt staan en je werkwijze op zijn/haar motivatie aanpast. 

Mijn trainingsmethode heeft haar basis uit het Luisteren is Leuk! van Jolein van Weperen, Haar ontwikkeling Luisteren is leuk! is niet alleen hond en mens vriendelijk, het werkt! Het vindt de oorsprong uit het Premack Principe.

Wetenschapper en Emeritus hoogleraar psychologie ontdekte bij apen dat zijn een minder aantrekkelijke activiteit wilde uitvoeren om bij een aantrekkelijke activiteit te komen. 
Premack veronderstelde dat dit principe bij elke "dier" soort het geval zou zijn, En onze ervaring leert, dat dit klopt. 
"Als je, je bord leeg eet, dan krijg je een toetje" 

Stukje uit Jolein van Weperen Luisteren is leuk professioneel variëren 

Het premack-principe haalt het conflict uit de hondentraining omdat je leert hoe je sturing geeft aan je hond. Snuffelen is zelfbelonend gedrag.
Door nee te zeggen of je hond weg te trekken bereik je niet het gedrag wat je graag wil zien. Met bijvoorbeeld een contact oefening of impulscontrole wel. Contact en zelfbeheersing zijn basisvaardigheden voor de hond om hem te kunnen leren wat we van hem willen. Dit pakken ze vaak sneller op dan het geven van een commando. 
Zelfbeheersing is een van de manieren om een betrokken hond te krijgen. Heb jij bijvoorbeeld een hond die altijd met de neus over de grond loopt zonder aandacht voor jou? Dan kun je in plaats van te mopperen het Premack-Principe inzetten en een 'touch'  vragen of je wacht op oogcontact en wanneer hij het gewenste gedrag laat zien, mag hij gaan snuffelen als beloning.

Elke hond is uniek, niet alleen qua uiterlijk en karakter maar ook op de manier waar hij/zij reageert op een prikkel. 
Deze reactie is afhankelijk van de motivatie van de hond. De motivatie wordt mede bepaald door genetische aanleg, het karakter en ervaringen die voorheen zijn opgedaan, maar kunnen per moment ook sterk verschillen wanneer emoties mee spelen.
In mijn beleving is een hond nooit ' stout', maar (natuurlijk)gedrag kan in sommige gevallen voor ons wel degelijk ongewenst zijn.
Tijdens de trainingen kijk ik naar het gedrag en probeer ik uit te vogelen waarom de hond het gedrag laat zien. 
Wanneer ik dat weet en ik weet wat de drijfveren zijn van jou hond kan ik de training daarop afstemmen.

 

Ongewenst gedrag

Vaak is het voor ons ongewenste gedrag, voor een hond heel natuurlijk gedrag. Het is daarom van belang om voor aanschaf van een hond te kijken naar je eigen verwachtingen en verlangen. Wil je hond actieve hond, een hond om mee te werken of een gezelschapshond. Moet de hond vooral waaks zijn, of is dat juist ongewenst? Verdiep je in het ras van de hond, waar zijn ze voor gefokt? Neem contact op met verschillende fokkers, vraag of je vooraf kennis kan komen maken met de ouder dieren en vraag wat de verwachtingen en verlangen zijn van de hond. Waar maak je ze blij mee, wat hebben ze nodig en wees realistisch bij het maken van een keuze. 

Honden die ongewenst gedrag vertonen, zoals uitvallen, trekken aan de lijn, sloopgedrag, verlatingsangst, etc. zijn gelukkig ook te helpen. 
Doormiddel van bijvoorbeeld BAT (behaviour adjustment training wat we gebruiken bij het uitvallen op straat) buigen we het ongewenste gedrag om tot gewenst gedrag. Ook dit werkt via hetzelfde dwang en drukvrije principe. We coachen de omgevingsaspecten en de context op zo'n manier dat de keuze om het gewenste gedrag te laten zien het meest voor de hand ligt.
We maken de stapjes zo klein, dat de hond altijd succes heeft en de motivatie om het gewenste gedrag te laten zien steeds groter en groter wordt. 

Quiebus Hondenscholen

Het besluit om naast mijn instructeurs diploma van Tinley Academy toch ook de opleiding in Barneveld te gaan volgen heeft in de eerste plaats te maken omdat mijn interesse gebied gegroeid is. Wilde ik eerst puur en alleen lesgeven, besefte ik tijdens de opleiding dat hondengedrag me ontzettend fascineerde en ik eigenlijk meer wilde. 
Aeres Opleidingen hebben een groter aanbod, is een door de overheid erkend leerinstituut en geven de mogelijkheid om na afstuderen je aan te sluiten bij hun Licentie systeem welke een aantal zaken waarborgt.  

Zoals het gebruik van aversieve hulpmiddelen is niet toegestaan
Ik werk zonder fysieke correcties, druk of dwang en op mijn trainingsveld of tijdens de training is het gebruik van aversieve hulpmiddelen is niet toegestaan.
Mocht je buiten mijn trainingen wel dit soort hulpmiddelen willen (blijven) gebruiken, is het beter om voor een hondenschool/trainer te kiezen waarmee je op dezelfde golflengte zit.
Kleine groepen (maximaal 8 cursisten) Ik hanteer maximaal 4 cursisten daar dat mijn veld niet zo groot is.
Mijn voorkeur gaat overigens zelf uit naar 1 op 1 training.
Gediplomeerde (hoofd) instructeur/gedragstherapeut. 
Jaarlijkse bijscholing is verplicht.

Ik wil meer weten over het licentiesysteem