Op donderdag 7 januari start een nieuwe Puppy & Basiscursus. Er is nog plaats!

Het belang van belonen

Mensen en honden spreken niet dezelfde taal, er ontstaat vaak verwarring in onze communicatie en mede daarom is het belangrijk om een goede band te smeden. Daarvoor heb je wederzijds respect en vertrouwen nodig. 
Je kan je voorstellen dat het heel lastig is om iemand te vertrouwen en respecteren wanneer die persoon niet alleen in staat is om lief te hebben, maar ook angst op te wekken en pijn toe te dienen. En al helemaal wanneer dat tijdens het leren gebeurd. Net zoals angstige kinderen niet leren, doen angstige honden dat ook niet. Nou ja, ze leren vooral dat ze diegene die angst opwekt en pijn toe dient niet kunnen vertrouwen en dat ze niet veilig zijn in dat gezelschap.

Maar door te belonen en stimuleren van gewenst gedrag, het hebben van aandacht voor elkaar (en motivatie en timing) zal het gewenste gedrag toenemen en leert de hond heel erg veel. 
En weet je, belonen wordt ook steeds leuker. Er is heel veel in te variëren, wat bij de baasjes voor een glimlach zorgt en maakt van de hond een vrolijk en ontspannen dier. 

Belangrijk: De ontvangen, in dit geval de hond.. is degene die bepaald of iets een beloning is of niet en niet degene die het koopt. 
Houd in je achterhoofd dat de beloning moet concurreren met heel veel verleiding om de hond heen. (geuren, hormonen, instincten) 
Je ziet aan het gedrag van de hond of hij het een beloning vindt of niet, blijft zijn aandacht bij jou? Of is de omgeving toch interessanter?

Wat levert beloningsgericht trainen op?

* De hond voert het gewenste gedrag uit

* De hond vind samenwerken leuk want het levert hem iets leuks op

* Je leert de hond dat luisteren leuk is

* De band tussen baasje en hond versterkt

Honden doen net zoals mensen bewust of niet, iets om er zelf beter van te worden. Een hond zal het gedrag wat hem voldoende oplevert gaan herhalen. Maar als hij net een spoor van een konijn heeft ontdekt en zijn baas roept hem, terwijl hij met de riem staat te zwaaien is de kans heel groot dat de hond lekker zijn neus achter na gaat. 
Krijgt de hond altijd een flink stuk frikandel als hij na het horen van "HIER" terug naar zijn baas rent, dan is het waarschijnlijk een ander verhaal. 
Om erachter te komen waar het hart van jou hond voor klopt moet je, je hond leren kennen. En dat doe je natuurlijk door samen dingen te ondernemen... Op de hondenschool, bij KynoCoach Claire. 

Het versterken van gewenst gedrag

Herhalen, herhalen, herhalen. Een hond herhaalt gedrag wat hem succes oplevert. Want hij stopt ergens alleen energie in als hij er zelf beter van wordt, weet je nog? 
Dus beloon je het gewenste gedrag telkens weer, dan zal je merken dat je hond dat gedrag steeds sneller, vaker en beter laat zien. 

In de aanleerfase oefenen we alle oefeningen in een prikkelarme omgeving. Daardoor komen we er meestal wel mee weg om een low value beloning te gebruiken. 
Gaan we prikkels toevoegen, dan zal je ook de waarde van de beloning moeten opschroeven om het gewenste resultaat te behouden.

Je kunt op verschillende manieren belonen;

Wij gebruiken het succes signaal (markeer signaal) en daarna volgt er altijd een beloning uit het rijtje hieronder
- Voerbeloning
- Trekspel
- Hobby (snuffelen, zwemmen, rennen)
- Van de lijn mogen
- Naar buiten mogen
- Afstand nemen (bijv. in de spannende situatie) 

Jackpot

Je kunt een jackpot inzetten als de hond een "moeilijke" nieuwe oefening gaat leren of wanneer hij heel erg afgeleid wordt door een prikkel en je moeilijk zijn aandacht terug krijgt, 
Je beloont je hond met heel veel kleine voertjes een voor een snel achter elkaar te geven. 
Natuurlijk letten we erop dat we niet te vaak en te snel overgaan op de jackpot beloning zodat het echt zijn waarde behoud. 

Waarom we niet lokken

Door te lokken leert de hond niet wat het gewenste gedrag is, maar loopt hij achter een voertje aan. Door het gebruik van kleine stapjes in onze trainingen leert de hond zelfbeheersing aan waarbij hij ook leert dat wegblijven bij het voer, of de puzzel of het spel hem juist veel meer oplevert. 
Waak ook voor het gebruik van de "lokbrok" om je hond over zijn grenzen heen te lokken, vooral bij onzekere honden. 
Doet hij iets wat hij eigenlijk niet durft en er gebeurd iets waardoor hij schrikt kan het zomaar zijn dat hij zijn baasje gaat wantrouwen en dat het voertje een negatieve betekenis krijgt. 

Daarom kies ik liever voor het werken met een lege hand, het gebruik van handcue's en targets. 
Dit zijn hulpmiddelen om de hond naar een betreffende plek te leiden of in een bepaalde positie te brengen. 
Bijvoorbeeld, de targetmat, bench, hoepel, maar ook speelgoed opruimen of het openmaken van een deur of kastje. 

Het uitstellen van de beloning

Wanneer een oefening goed beheerst wordt door de hond kun je het gaan uitbouwen en meer van je hond gaan vragen voordat de (voer)beloning komt. Dat doe je in drie stappen.
- Stel de beloning uit. (bijvoorbeeld je vraagt om te gaan zitten, je hond zit en jij gaan zachtjes vertellen hoe goed hij wel niet kan zitten, zo mooi kaars recht, met zijn knappe koppie en stoere halsband. Daarna zeg je YES en geef je de beloning. 
- Gaat dat goed, dan kun je de afstand tussen jou en de hond gaan vergroten. Je hond zit, je stapt een stukje bij hem weg en vervolgens weer terug. 
Die afstand kun je stap voor stap groter maken. 
- Als laatste kun je afleidingen gaan toevoegen en daar kun je heel veel creativiteit in kwijt. 

Aaien is geen beloning

Begrijp me niet verkeerd, honden vinden het vaak echt wel heel lekker om met je te kroelen op de bank. Of om in rust een aai te krijgen maar een aai is geen beloning en stimuleert de hond niet om sneller te gaan zitten of een andere activiteit uit te voeren. 
Aaien tijdens de training raad ik af, je haalt de hond uit zijn focus en sterker nog sommige honden kunnen het stressvol ervaren. 
Je ziet ze dan terugdeinzen, wegkijken, ogen dichtknijpen, in houding verlagen, oren naar achter draaien, tongelen etc. 

Zelf belonend en aandacht vragend gedrag

Zelf belonend gedrag is lastig af te leren en is niet te negeren. Dit gedrag moeten we voorkomen of ombuigen.
We praten over zelf belonend gedrag als de hond iets doet en daardoor bereikt wat hij wil. 
Bijvoorbeeld, hij duwt de afvalbak om en kan zo restjes voedsel opeten. Maar ook graven. poepeten, jagen zijn voorbeelden van zelf belonend gedrag. 

Aandacht vragend gedrag bijvoorbeeld piepen, tegen je hand aan duwen en bedelen is gedrag wat wel genegeerd moet worden om ervoor te zorgen dat je hond ermee stopt. 
Ook dit is heel lastig voor eigenaren omdat negeren betekent dat de hond 0,0 aandacht krijgt. Niet praten, niet kijken en doorgaan met wat je aan het doen bent. 
En dit moet heel consequent gebeuren voor een bepaalde tijd. 
Vaak zie je dat het gedrag eerst erger wordt, want voorheen heeft je hond altijd succes behaald met het gedrag, voordat het langzaam minder wordt en uiteindelijk stopt. 
Dan hebben we meestal ook nog te maken met de extinction burst, het gedrag komt ineens hevig terug. Dit is, als je het eer negeert vaak maar heel kort. 

Negatieve aandacht

Negatieve aandacht is ook aandacht, dit is heel belangrijk om te onthouden. Ieder geluid, hoe zacht, hard of boos ook versterkt het gedrag. 

In de cursus help ik je verschillende signalen te herkennen en geef ik je stap voor stap handvatten om hiermee aan de slag te gaan. 
Is er al ongewenst gedrag ontstaan dan gaan we het ombuigen,.